Ten ryż jest u mnie śniadaniowym hitem. 2 składniki dodają mu smaku i pożywności

Dodano:
Ryż na mleku z dynią Źródło: Shutterstock / voloshin311
Jeśli znudziła wam się owsianka, czas na małą odmianę. Dzisiejsze śniadanie będzie bazowało na ryżu i będzie niezwykle pożywne i smaczne dzięki dwóm dodatkom. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.

Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie możemy zjeść. Jednak tak naprawdę wiele osób po nią nie sięga, po nie odpowiada im jej smak. I właśnie dla nich mamy zupełnie inną propozycję zdrowego śniadania. Jego podstawą będzie ryż, który jest delikatny i neutralny w smaku. By jednak podnieść jego wartość odżywczą, ugotujemy go na mleku z dodatkiem dyni.

Jakich składników dostarczy ryż na mleku z dodatkiem dyni?

Połączenie ryżu z mlekiem i dynią jest o wiele zdrowsze niż zwykły ryż ugotowany na wodzie. A to dzięki temu, że mleko wzbogaca go w pełnowartościowe, lekkostrawne białko, a także wapń i fosfor. Dynia zaś nie tylko dodaje potrawie pięknej, apetycznej barwy, ale też daje ryżowi ogromny zastrzyk beta-karotenu. Składnik ten jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed niekorzystnymi zmianami w organizmie. Jest też przekształcany w witaminę A, która umożliwia prawidłowy wzrost i widzenie. Ryż zaś stanowi bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Jest lekkostrawny i dostarcza energii, tak potrzebnej nam o poranku.

Jak ugotować ryż na mleku z dynią?

Ryż na mleku z dynią można przygotować na kilka sposobów. Jednym z najłatwiejszych będzie oddzielne ugotowanie dyni, a potem dodanie jej do już podgotowanego na mleku ryżu. Całość zyskuje piękną barwę i atrakcyjny smak. I nie trzeba chyba dodawać, że jest bardzo zdrowa.

Przepis: Ryż na mleku z dynią

Ryż gotowany na mleku z dodatkiem dyniowego puree

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g miąższu dyni
  • 200 g ryżu
  • 2-2,5 szklanki mleka
  • cukier, sól
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dyniDynię oczyść ze skórki i pestek, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, zalej małą ilością wody, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. Odlej nadmiar wody, zblenduj ją na gładką masę.
  2. Gotowanie ryżuRyż opłucz. Mleko podgrzej w garnku, gdy będzie już dobrze ciepłe dodaj do niego ryż i szczyptę soli. Gotuj na niedużym ogniu 8-10 minut, często mieszając, by się nie przypalił.
  3. Dodawanie dyniDo ugotowanego ryżu dodaj puree z dyni, wymieszaj i całość gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż ryż będzie całkowicie miękki. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mleka. Ryż dopraw do smaku solą, cukrem i cynamonem.

Wskazówka: Przed podaniem do ryżu możesz dodać kawałek masła, a także posypać potrawę orzechami lub suszoną żurawiną.

Czym warto wzbogacić ryż na mleku z dynią?

Ryż na mleku z dynią może być rzadszy lub bardziej zawiesisty. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję wolicie. Każdą postać ryżanki można jednak wzbogacić wartościowymi dodatkami. Należą do nich np.: miód, orzechy, suszone owoce. Do potrawy warto też dodać łyżeczkę masła i ewentualnie oprószyć ją aromatycznym cynamonem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...